22. ledna 2010

Vánoční krůta

větší krůta (3,5 - 4 kg)., 2 kg kaštanů., 
Nádivka: 1,5 kg prejtu., vejce., 0,8 dl koňaku., 200 g žampionů., svazek petrželky., 4 stroužky česneku., cibule., sůl., pepř.
Šťáva: 2 mrkve., 2 cibule., celer., 2 snítky tymiánu., 3 dl suchého bílého vína., 2 PL telecího nebo hovězího vývaru., 50 g másla., 0,8 dl oleje., sůl., pepř.,
Krůtu pečlivě očistíme a vykucháme. Kaštany vaříme ve vodě a těsně před bodem varu dáme stranou. Slijeme je a oloupeme. Cibuli oloupeme a nesekáme, smícháme ji s prejtem, přidáme usekaný česnek, petrželku a očištěné, na kousky nakrájené žampiony. Vmícháme jedno celé vejce, koňak, osolíme a opepříme.Nádivku prohněteme, naplníme jí krůtu krkem a dobře upěchujeme. Takto naplněnou krůtu pečlivě zašijeme kuchyňskou nití, aby nádivka během pečení nevytékala. krůtu osolíme a opepříme. Oloupeme mrkve, cibule a celer, vše nakrájíme na malé kostičky a dáme stranou. Krůtu vložíme na větší pekáč, potřeme olejem a pečeme ve středně vyhřáté troubě   přibližně hodinu a pravidelně podléváme. Asi v polovině pečení přidáme do pekáče na kostičky nakrájenou zeleninu (cibuli, celer, mrkev, tymián). Jakmile se zelenina zabarvila do jantarova, vlijeme bílé víno a 2 PL telecího vývaru z kostky, kterou jsme rozpustili ve 4 dl vody. Na závěr propasírujeme šťávu přes jemné síto a dochutíme podle potřeby. Ve šťávě dovaříme kaštany a vše ihned podáváme. 
Rada: Aby byla krůta chutnější a šťavnatější, můžeme ji protknout tenkými proužky špeku.

Žádné komentáře:

Okomentovat