5. února 2010

Polévka z nasolené tresky po italsku

450 g sušené nasolené tresky, namočené ve vodě,2 středně velké, nadrobno nasekané cibule,1/3 šálku olivového oleje,1/2 šálku suchého bílého vína,4 konzervovaná oloupaná rajčata,2 oloupané stroužky česneku,1 lžíce nasekaných listů celeru,1/4 lžičky sušeného tymiánu,1 bobkový list,čerstvě mletý černý pepř,5 snítek petrželky a 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky,4 oloupané a na silné plátky pokrájené brambory,podle chuti sůl,12 opečených krajíců chleba italského typu, potřených česnekem 

Odstraňte z tresky kosti a kůži a pokrájejte ji na kusy o velikosti asi 5cm.Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte na středním plameni olivový olej, přidejte cibuli a osmažte ji dozlatova. Přilijte víno, přidejte rajčata, česnek, listy celeru, tymián, bobkový list a snítky petrželky. Povařte, dokud se víno téměř nevypaří.Přidejte plátky brambor a dostatek horké vody,aby v ní byly ponořeny. Osolte, opepřete, uveďte do varu, stáhněte plamen a na mírném plameni asi 15 minut povařte. Přidejte kusy tresky a nasekanou petrželku,uveďte do varu, opět stáhněte plamen a zakryté pokličkou povařte asi 10 minut. Děrovanou lžící vyjměte kusy ryby a brambor do hluboké, předehřáté mísy. Vyjměte a vyhoďte stroužky česneku, snítky petrželky a bobkový list. Je-li třeba, přisolte a připepřete.Přelijte polévku přes rybu.Do každého talíře dejte dva krajíce opečeného chleba a naběračkou na ně nalijte polévku s treskou.

Žádné komentáře:

Okomentovat