5. února 2010

Temaki-sushi s lososem

100 g rýže na sushi,2 lžičky japonského rýžového octa,(nebo 1 lžička jemného vinného octa),1/4 lžíce soli,1/4 lžíce cukru,1 ředkev ,1 cuketa (10 cm dlouhá),8 listů salátu,400 g uzeného lososa,4 plátky nori (sušený seetang),2 lžičky wasabi (zelený japonský křen)
Jako dip a k přikusování: sojová omáčka, wasabi a nakládaný zázvor


Rýži omyjte, povařte 2 minuty ve 120 ml vody. Pak nechte dle údajů na obalu dusit 10 – 20 minut. Rýže by měla být správně dovařená. Rýží zakryjte utěrkou a nechte 10 minut dojít. Rýžový ocet důkladně promíchejte s cukrem a solí, pokapejte rýži, kterou promíchávejte dřevěnou lopatkou, aby zchladla.Ředkev nakrájejte nejprve na tenké plátky a pak na co nejjemnější proužky. Cuketu omyjte, nakrájejte podélně na cca. 1 cm silné plátky a pak na krátké silné proužky. Salát omyjte, z lososa nakrájejte na prst silné proužky. Ředkev krátce opláchněte ve vodě a osušte. Plátky nori příčně rozpulte. Z rýže vytvarujte 8 válečků. Plátky nori naplňte rýžovými válečky, trochou wasabi a připravenými přísadami.Vnější konce listů nori slepte dvěma zrníčky rýže do tvaru taštiček.

Žádné komentáře:

Okomentovat