8. února 2010

Vánoční krůta na slanině

krůta 3 - 4 kg,50 g slaniny (špeku),50 g másla,20 g hladké mouky,1 větší cibule,sůl

Krůtu omyjte, osušte, prsa protkněte polovinou slaniny, nakrájenou na nudličky. Zbytek slaniny vložte na dno pekáče (nejlépe keramického či litinového),přidejte máslo a drobně nakrájenou cibuli,položte na to krůtu, mírně podlijte horkou vodou,přiklopte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Teplotu nastavte na cca 170 °C a za občasného podlévání vařící vodou pečte nejméně 3 hodiny.Teplota uvnitř masa musí přesáhnout 80 °C! Po upečení šťávu slijte na pánev, vypněte troubu a krůtu v ní nechte dojít. Šťávu vysmahněte na tuk, zaprašte moukou,osmahněte, zalijte studenou vodou, rozmíchejte a rozvařte. Podávejte s brambory, knedlíky bramborovými či houskovými, dušeným kysaným nebo červeným zelím.

Žádné komentáře:

Okomentovat