18. března 2010

Lodičky s jablky

250 g listového těsta,3 lžíce strouhanky,4 větší jablka,2 žloutky,1 citron,80 g vlašských ořechů,
moučkový cukr na posypání,3 hřebíčky,lžička mleté skořice,100 ml bílého vína

Listové těsto vyválíme na pomoučněném vále na plackku silnou zhruba 3 mm a rádýlkem ji rozdělíme na větší čtverce asi 9 x 9 cm. Jablka oloupeme ( ale můžeme je nechat i se slupkou ), nakrájíme je na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Svaříme 250ml vody s cukrem, vínem, skořicí, hřebíčkem a plátky citronu. Jablka v tomto nálevu krátce povaříme ( nejvýše 5 minut ), vyjmeme a necháme vychladnout. Na pánvi nasucho opražíme strouhanku, rozělíme ji do středu čtverců a na ni položíme vždy čtvrtku jablka slupkou dolů. Protilehlé copy těsta pevně přitiskneme k sobě a do spoje vtiskneme půlku vlašského ořechu. Lodičky klademe opatrně na plech vypláchnutý studenou vodou nebo vyložený pečícím papírem. Před počením lodičky ještě potřeme rozšlehanými žloutky a pečeme v předehřáté troubě asi deset minut dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat