23. března 2010

Šlehačkové řezy

těsto: 14 dkg hladké mouky,9 dkg mletého cukru , 14 dkg másla , 9 dkg mletých vlašských ořechů , 1/2 ks celého vejce
náplň:  1 balení smetany ke šlehání, 10 dkg mletých vlašských ořechů ,10 dkg mletého cukru
poleva: 30 dkg mletého cukru , 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce horkého mléka , 4 lžíce rumu

Těsto na řezy :  Z hladké mouky, mletého cukru, másla, mletých vlašských ořechů a půlky celého vejce vypracujeme těsto, které dáme do chladu odpočinout - asi 1/2 hodiny. Pak si těsto rozdělíme na tři díly a prsty rozetřeme ( těsto je poměrně mastné a lepí se ) na pečící papír tak, aby nám vznikly tři placky stejné velikosti a asi půl centimetru silné. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
Náplň do řezů :  Ušleháme smetanu ke šlehání, do šlehačky opatrně vmícháme mletý cukr a mleté vlašské ořechy.Pak polovinu této náplně rovnoměrně naneseme na jednu vychladlou placku, na nanesenou náplň opatrně přiložíme druhou placku, kterou po celé ploše pokapeme čtyřmi lžícemi rumu. Dále rozprostřeme druhou polovinu náplně a přiložíme třetí placku.Velmi opatrně přitlačíme na celou plochu poslední placky, aby se placky a náplň pořádně spojily.  Nakonec potřeme citronovou polevou :  Utřeme ml. cukr, citronovou šťávu a horké mléko.( Můsíme dát pozor, ať nemáme polevu příliš řídkou - stékala by nám dolů) S upečenými plackami pracujte velmi opatrně, jsou totiž velice křehké. Pokud Vám přece jenom některá praskne, můžete ji dát dospodu nebo do středu řezu.Není to pak vůbec poznat. Řezy se lépe krájejí a také jsou lepší chuťově až na druhý den, když se trochu proleží a chutě všech surovin se prolnou.  

Žádné komentáře:

Okomentovat