1. června 2010

Větrníky

na 12 větrníků nebo 35-40 růžiček nebo bochánků : 1/4 l  vody, 1/2 lžičky soli, 100 g másla, 150 g hrubé nebo polohrubé mouky, 4 vejce - teplota 200 stupňů

Přichystáme si odvážené přísady. V dostatečně velkém hrnci přivedeme do varu osolenou vodou. Přidáme máslo a necháme je rozpustit. Za stálého míchání přidáme najednou mouku. Mícháme na středním ohni až se vytvoří hrouda. Těsto po všech stranách ještě dvě minuty odpalujeme. Těsto předáme do studené mísy. Za stálého hnětení postupně přidáváme jedno vejce po druhém. Další vejce přidáme až když je zatřeno předchozí. Plech vymastíme máslem. Posypeme moukou nebo postříkáme vodou. Těstovou hmotu naplníme do stříkacího pytlíku.
Větrníky : Na větrníky použijeme velkou hvězdicovou trubičku. Větrníky stříkáme ve velikosti tenisového míčku. Pečeme 20-25 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Větrníky překrojíme a necháme vychladnout na podložce.
Náplň : 1/2 l mléka, 2 vanilkový pudinky - uvařit nechat vychladnout, 1 máslo, 20 dkg práškového cukru, 3 lžíce rumu - tře se.

Žádné komentáře:

Okomentovat