21. července 2010

Štědrovečerní dort s brusinkami

500 g tučného měkkého tvarohu, 125 g másla, 150 g cukru krupice, 20 g želatiny, 100 ml plnotučného (nebo polotučného) mléka, 1 lusk vanilky, 50 ml brandy a trocha na namočení brusinek, 100 g sušených brusinek, 100 g cukrářských piškotů

želé : 250 ml vody, 1 balíček červeného dortového želé ( Labeta), 2 lžíce cukru, 1 lžička brandy, 100 g sušených brusinek

Dortovou formu vyložíme alobalem, který důkladně uhladíme. Máme-li cukrářské piškoty oválného tvaru, překrájíme je napůl a vyložíme jimi dno dortové formy.Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat, sušené brusinky namočíme do brandy a necháme je též trochu nabobtnat. Tvaroh, rozměklé máslo, cukr a brandy vyšleháme elektrickým šlehačem dojemna.Mléko s želatinou postupně vmícháváme do směsi tvarohu, nakonec přimícháme. okapané brusinky.Piškoty v dortové formě pokapeme brandy (zředíme jej 1:1 s vodou) a poklademe je poloviční dávkou tvarohové hmoty, dobře uhladíme. Stejným způsobem poskládáme zbytek piškotů, opět je pokapeme roztokem brandy, dovršíme druhou polovinou tvarohu, dobře uhladíme a v ledničce necháme ztuhnout (nejlépe přes noc).Na ztuhlý dort připravíme červené želé, které uvaříme podle návodu jednotlivých výrobců dortových želé. Obecně platí, že sáček želé smícháme s 250 ml vody, 2 lžícemi cukru, my přidáme ještě lžičku brandy a sušené brusinky, to vše přivedeme k varu a za průběžného míchání necháme zchladnout, ne však ztuhnout, a ještě řídkou hmotu nalijeme na dort a opět vložíme do lednice. Jakmile je želé tuhé, můžeme servírovat; při krájení je dobré nůž namáčet ve vlažné vodě, řezy máte pak pěkně hladké.

Žádné komentáře:

Okomentovat