17. ledna 2011

Jemný koláč s karamelem a čokoládovým krémem

Na těsto : 220 g hladké mouky + na podsypání, 60 g cukru, 120 g rostlinného tuku na pečení, vejce, špetka soli 
Na krém : 150 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme, 250 g čokolády na vaření, 30 g másla, 40 g cukru moučka
Na karamel : 200 g cukru krupice, 3 lžíce másla, 300 ml smetany na vaření, 30 g kukuřičného škrobu (1 – 2 lžíce)

Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr, povolený a rozkrájený tuk, sůl, vejce a vše důkladně zpracujeme a necháme cca 30 minut odpočinout zabalené v ledničce. Poté těsto rozválíme do kulata, přeneseme ho do koláčové formy a vtlačíme rovnoměrně do okrajů. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 170 C asi cca 15 – 20 minut. Cukr rozpustíme v kastrůlku do zlatova. Poté vlijeme smetanu, přidáme máslo a dobře rozmícháme. Vaříme na mírném ohni, dokud se karamel nerozpustí. V závěru přidáme maizenu rozmíchanou v troše vody a vaříme do zhoustnutí (cca 1 minutu). Horkou směs nalijeme na těsto a necháme zatuhnout a vychladnout. Rozlámanou čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni společně s máslem. Vychladlou čokoládu ušleháme s cukrem a zakysanou smetanou. Čokoládový krém rozetřeme na ztuhlou karamelovou náplň a dáme ztuhnout do ledničky. Máslo na krém musí být pokojové teploty. Příliš tuhé máslo by se špatně vyšlehávalo a krém by se mohl srazit. Oproti tomu měkké máslo by se roztékalo.

Žádné komentáře:

Okomentovat