7. července 2011

Slavonické koláčky

2 kostičky droždí (po 42 g),sklenka vlažného mléka,lžíce cukru,500 g polohrubé nebo hladké mouky,250 g Hery nebo Omegy,2 vejce,špetka soli
Náplně : marmeláda,ochucený tvaroh,povařený mák,drobenka ze 3 lžic hrubé mouky,2 lžíce cukru a 1 lžíce másla,vejce na potření,tuk na plech


Z droždí, vlahého mléka a cukru necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, vykynutý kvásek, vejce a změklý tuk. Vše smícháme a na pomoučněném vále hned vypracujeme hladké těsto, podsypeme ho moukou, vyválíme na silnější plát a skleničkou vykrajujeme koláče. Dnem skleničky (nebo malou sběračkou) namočenou v mouce vytvarujeme střed, naplníme ho marmeládou, tvarohem, mletým mákem (povařeným s mlékem a cukrem, rozinkami a rumem). Posypeme drobenkou, okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, rozložíme na pomaštěný plech a v předehřáté troubě upečeme dozlatova. Po vychladnutí koláče pocukrujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat