9. srpna 2011

Koláčky Škaredky


750 g polohrubé mouky,250 g hladké mouky,3 lžičky (3 kostky) cukru,18 pol.lžic mléka,2 kostky droždí (po 42 g),300 g kvalitního škvařeného vepřového sádla, 250 másla, 2 celá vejce,2 žloutky,sůl 
na namáčení:vejce,cukr moučka
nádivky (hustší) :  maková,tvarohová,ořechová


Nejprve si připravíme nádivky - jsou v každé základní kuchařce, já je dělám od oka, takže nepřikládám recept. Nádivky musí být tužší konzistence - aby se z nich daly dělat hrudky.

Kvásek: rozmělníme droždí, přidáme vlahé mléko, cukr a trošku mouky. Necháme v teple nakynout.
Část mouky si oddělíme - na podsypávání. Na vál prosejeme mouky, sůl, do důlku vklepneme vajíčka a žloutky, přidáme kvásek a nožem rychle zapracujeme (jinak se nám tekuté ingredience rozlijí po stole). Zapracujeme sádlo a máslo (nakrájené na menší kousky). Pro méně zkušené - mouku, vajíčka a kvásek raději předzpracujte v míse.Těsto důkladně prohněteme na vále. Zpočátku lehce podsypávat moukou, aby se nelepilo. Vznikne polotuhé vláčné těsto. Některá mouka váže více tekutiny, jiná méně. Proto je dobré část mouky ponechat stranou a dle hustoty zapracovávat, nebo přidat ještě trochu mléka./Pozor -těsto nenecháme kynout !/
Těsto rozdělíme na 3 díly. Vyválíme placku a rádýlkem rozkrájíme na čtverce cca 4 x 4 cm. Doprostřed každého čtverce položíme nádivku a sbalíme. V misce rošleháme vajíčko. Koláčky namáčíme spojenou stranou ve vajíčku a pak v cukru a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na cca 180°C do růžova. Upečené sypeme cukrem s vanilkou. Z uvedené dávky je cca 160 ks koláčků - Škaredek.


Žádné komentáře:

Okomentovat