9. srpna 2011

Makový točený koláč


příprava cca 50 minut, kynutí cca 55 minut, pečeni cca 55 minut-1 kousek asi 390 kcal 9 g bílkovin, 16 g tuků 50 g sacharidů
těsto : 500 g polohrubé mouky,špetka soli,balíček va­nilkového cukru,lžička skořice,strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřené­ho citronu,50 g cukru,kostka droždí,250 ml vlažného mléka,125 g změklého másla
náplň : 175 ml mléka,50 g cuk­ru,250 g mletého máku,100 g sekaného oranžá­tu,vejce,žloutek,3 dl pomerančového likéru,bílek

 
Smícháme mouku, sůl, vanil­kový cukr, skořici, citronovou, kůru a 25 g cukru. V mléce roz­pustíme 25 g cukru a droždí, necháme 10 minut v klidu. Kvásek s máslem přidáme k mouce a u­hněteme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout.Na náplň svaříme mléko, přidá­me cukr a mák, za stálého míchá­ní krátce povaříme a necháme vy­chladnout.Vmícháme vejce, žlou­tek a likér.Z těsta vyválíme obdélník velký asi 45 x 30 cm, potřeme jej bílkem. Na těsto rozprostřeme makovou nádivku a nakrájíme pruhy široké 5 cm. Rozvírací formu o průměru 26 cm vyložíme pečicím papírem. Jeden pruh stočíme a posadíme na střed formy, postupně obtočíme všechny pruhy. Necháme 15 mi­nut kynout a pečeme asi 55 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat