20. září 2011

Švýcarský hruškový koláč

těsto :125 g polohrubé mouky, špetka soli, 0,5 lžičky kypřícího prášku, 50 g másla
obložení : 40 ml zvlášť silné kávy, 40 ml smetany, vejce, žloutek, 50 g cukru, lžíce vanilkového pudingu v prášku, 1/4 lžičky mleté skořice, 3 nakyslé hrušky, 50 g oříškových lupínků, lžíce moučkového cukru

 
Těsto : Polohrubou mouku smícháme se špetkou soli a kypřícím práškem do pečiva. Přidáme na vločky nakrájené máslo a 2 lžíce studené vody. Z přísad vypracujeme hladké těsto a dáme ho asi na 60 minut chladit.Troubu předehřejeme na 180°C. Mezitím dohladka rozmícháme silnou černou kávu, smetanu, vejce, žloutek, cukr, pudinkový prášek a skořici. Omyté hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a dužninu nakrájíme na jemné plátky.Vymažeme koláčovou formu. Z těsta vyválíme kulatý plát a formu jím vyložíme. Povytažením zvýšíme okraje. Plát několikrát propíchneme vidličkou.  Pečeme asi 15 minut. Vyjmeme a necháme trochu vychladnout na kuchyňské mřížce. Předpečený koláč posypeme asi 30 g lupínků z lískových oříšků a poskládáme hrušky.  Zalijeme ká­vovou smetanou a posypeme zbý­vajícimi oříšky. Pečeme dalších 25 až 35 minut dozlatova. Necháme zcela vychladnout. Před podáva­nim můžeme koláč ještě pocukro­vat.


Žádné komentáře:

Okomentovat