25. října 2011

Carbonnade z hovězího masa

1 kg hovězí kýty; 3 dkg másla; cibule; 2 - 3 stroužky česneku; sůl; pepř;  kávová lžička hnědého cukru;mouka; 1 dl piva; svazek tymiánu; 2 - 3 bobkové listy; dijonská hořčice;  bageta; olej

Na pánvi rozpálíme máslo a až začne pěnit, přilijeme k němu malé množství oleje. Na tomto základě začneme opékat na větší kostky nakrájenou hovězí kýtu. Až maso začne chytat hezkou barvu, vytáhneme ho z pánve a odložíme stranou. Do zbytku tuku na pánvi přilijeme malé množství oleje a předsmahneme na něm na kousky nakrájenoou cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Osolíme, opepříme a až pustí vlastní šťávu, zkaramelizujeme hnědý cukr. Potom vyndáme z pánve i cibuli a přilijeme šťávu, která mezitím odkapala z masa. Zaprášíme moukou, podlijeme pivem, osolíme, opepříme a vše důkladně povaříme. Do hrnce vložíme předpečené hovězí maso a cibuli. Přihodíme tymián a bobkový list. Přilijeme pivní šťávu a na 2 až 2,5 hodiny vložíme péct do předehřáté trouby při teplotě 160 °C. Bagetu nakrájíme na plátky, opečeme a potřeme dijonskou hořčicí. Podáváme jako přílohu k hovězímu ragú.

Žádné komentáře:

Okomentovat