26. října 2011

Citronové řezy s jahodami v likéru

6 vajec; 18 dkg krystalového cukru; 12 dkg hladké mouky; citron; 5 dkg rozpuštěného másla
na polevu : 5 dkg másla; kávová lžička práškového cukru; 20 dkg jahod;  kávová lžička medu; 0,5 dl Triple-sec likéru

Rozklepneme vajíčka a oddělíme od sebe vaječné žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně k němu přimícháme krystalový cukr, mouku a nastrouhanou citronovou kůru. Rozpuštěné máslo necháme chvilku vychladnout a vmícháme ho do směsi. Hotové těsto nalijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy ve tvaru srnčího hřbetu a v předehřáté troubě pečeme asi 40 minut při teplotě 180 °C. Zkoušku upečeného těsta provedeme propíchnutím, až se těsto nebude lepit na jehlu, bude hotové. Přípravu polevy začneme zkaramelizováním práškového cukru na másle. Na karamel vhodíme na plátky nakrájené jahody, důkladně promícháme a zakapeme malým množstvím medu. Pokapeme citronovou šťávou a přilijeme likér. Několik minut povaříme. Před podáváním obložíme hotové řezy jahodovou směsí a vše posypeme práškovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat