26. října 2011

Creme caramel

35 dkg cukru; 8 dl mléka; vanilkový lusk; 8 vajec; 30 dkg černých ostružin; 2 dl červeného vína; 2 polévkové lžíce škrobové moučky; svazek meduňky

Zkaramelizujeme 15 dkg cukru a naplníme jím formu na pečení. Dáme vařit mléko s vanilkovým luskem a se 2 polévkovými lžícemi cukru a za stálého míchání přivedeme směs k varu. 4 vaječné žloutky a 4 celá vejce se zbylými 15 dkg cukru utřeme na hladkou směs. Přilijeme vychladlé vanilkové mléko a hotový krém nalijeme na karamel ve formě na pečení. Formu vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a necháme asi 45 minut ve vodní lázni v páře. V rychlovarné nádobě podusíme ostružiny se 2 polévkovými lžícemi krystalového cukru. Podlijeme červeným vínem, přivedeme k varu a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě. Hotový karamelový krém nabereme lžící na zmrzlinu a kopečky krému položíme na talíř. Před podáváním je zakapeme karamelem a ostružinovou polevou. Zdobíme čerstvým ovocem a lístky meduňky.

Žádné komentáře:

Okomentovat