26. října 2011

Fíkové koláčky

4 polévkové lžíce mouky; 2 vejce; 15 dkg krystalového cukru;  citron; 3 dl smetany; 2 polévkové lžíce škrobové moučky; 10 dkg másla; 6 kousků zralých fíků; sklenička fíkové marmelády; 1 dl mléka;1 dl vína „Szürkebarát”; sůl; svazek meduňky; práškový cukr

Rozklepneme vajíčka a oddělíme od sebe vaječné žloutky a bílky. K vaječným žloutkům přilijeme malé množství mléka a rozšleháme. Přidáme mouku a vypracujeme směs hustou jako palačinkové těsto. Očištěné fíky nakrájíme na kousky a vmícháme do těsta. Přikápneme také několik kapek vína a přidáme nastrouhanou citrónovou kůru. Z vaječných bílků ušleháme tuhý sníh a použijeme ho na zjemnění těsta. Na palačinkové pánvi rozpálíme máslo a upečeme na něm koláčky. Do rychlovarné nádoby vložíme fíkovou marmeládu a přilijeme 1 dl vína „Szürkebarát”. Směs přivedeme k varu a zahustíme ji škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě. Takto připravený krém necháme vychladnout. Koláčky vytvarujeme pomocí kolečka a mezi každou vrstvu namažeme fíkový krém. Nakonec ozdobíme koláčky kousky fíků, lístky meduňky, případně je na povrchu posypeme práškovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat