27. října 2011

Marcipánové řezy

40 dkg mouky; 12 dkg rozinek; 3 polévkové lžíce rumu; 4 dkg droždí; 5 dkg cukru; 2 dl mléka; balení vanilkového cukru; 10 dkg másla; citron; 2 vejce; 10 dkg marcipánové hmoty; 6 dkg krystalového cukru;10 dkg mletých mandlí; 4 polévkové lžíce meruňkového džemu; špetka soli; mletá skořice; mletý hřebíček; olej

Oddělíme od sebe vaječné žloutky a bílky. Z vaječných žloutků, vanilkového cukru, malého množství vlažného mléka, nastrouhané citronové kůry a špetky soli utřeme hladkou směs. Přidáme rozpuštěné máslo a jednu polévkovou lžíci krystalového cukru. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 5 dkg krystalového cukru a 2-3 polévkové lžíce vlažného mléka. Necháme 5-10 minut odstát na teplém místě. Potom přimícháme směs připravenou z vaječných žloutků a cukru a vše důkladně promícháme. Necháme půl hodiny vykynout. Z vaječných bílků a malého množství krystalového cukru ušleháme tuhý sníh. Marcipánovou hmotu rozdrobíme do mísy. Přidáme rozinky předem namočené v rumu, i s rumem, a rozemleté mandle. Všechny suroviny důkladně propracujeme, zjemníme sněhem a ochutíme mletou skořicí a mletým hřebíčkem. Vykynuté těsto ještě jednou vyválíme na vále posypaném moukou na placku. Vyválené těsto potřeme marcipánovou náplní, stočíme a rozkrájíme na plátky silné na dva prsty. Řezy položíme vedle sebe do dortové formy. Pečeme 50 až 60 minut v předehřáté troubě při teplotě 170 °C. Před podáváním potřeme povrch řezů ohřátým meruňkovým džemem.

Žádné komentáře:

Okomentovat