27. října 2011

Vánoční nadívaná krůta

menší mladá krůta; 20 dkg uzené anglické slaniny; 40 dkg slaného kaštanového pyré; 20 dkg ořechů; 10 dkg tykvových jadérek; 5 žemlí;  vejce; 2 cibule; 2 polévkové lžíce krystalového cukru; 1,5 kg brambor; lžíce mleté bazalky; lžíce mleté petrželové natě; 8 dl oleje; strouhanka; sůl; pepř

Slaninu nakrájíme na malé kousky a dobře osmahneme, až na vlastní šťávu. Přihodíme jednu nadrobno nasekanou cibuli, drcenou petržel, dále přidáme ořechy a tykvová jadérka. Osolíme, opepříme a mírně osmahneme. Žemle, které jsme předtím namočili do vody, vymačkáme a vidličkou rozmělníme. Přimícháme směs jadérek opraženou na slanině a na cibulce a přistrouháme slané kaštanové pyré. Rozklepneme jedno celé vajíčko a potom všechny suroviny dohromady důkladně propracujeme. Aby nádivka nebyla příliš řídká, přimícháme do ní malé množství strouhanky. Krůtu potřeme směsí připravenou ze soli, bazalky, mletého bílého pepře a sušené petrželové natě. Pod kůžičku krůty vmačkáme nádivku a svážeme krůtí křidélka i nožičky. Krůtu položíme na pekáč vymazaný olejem, přikryjeme alobalem a začneme péct v troubě předehřáté na 180 °C. Po uplynutí dvou hodin odstraníme z pekáče alobal a krůtu necháme ještě jednu hodinu péct. Cibuli nakrájíme na větší dílky, osolíme a osmahneme na malém množství oleje. Brambory uvařené ve slupce nakrájíme na dílky, opečeme na hojném množství oleje a nakonec promícháme s opraženou cibulí. Osolíme, opepříme a posypeme petrželovou natí. Takto ochucené brambory podáváme jako přílohu k nadívané krůtě.

Žádné komentáře:

Okomentovat