3. listopadu 2011

Závin s višněmi a mákem zalitý vanilkovou polevou

1 kg mražených odpeckovaných višní; 1 kg kompotu z odpeckovaných višní; 20 dkg mletého máku; 15 dkg práškového cukru; 3 - 4 polévkové lžíce medu; citron; hrst hrozinek máčených v rumu;balení závinového těsta; olej; strouhané mandle; vajíčko; 1 dl mléka; 1 balíček vanilkového cukru;10 dkg krystalového cukru; tyčinky vanilky; 2 polévkové lžíce škrobu; 3 dl smetany

Nejprve si k závinu uděláme náplň, to znamená, že smícháme višně s mákem, přidáme práškový cukr a med, do toho nastrouháme kůru z jednoho citronu a nasypeme hrozinky. Vše důkladně smícháme, propracujeme, načež získanou hmotu dáme stranou, dokud na ni nepřijde při pracovním postupu řada. Pláty závinového těsta klademe na čistou a vlhkou utěrku, na jeden konec nakládáme náplň a potom celý závin za pomoci utěrky svineme. Z jednoho balení těsta můžeme upéci celkem dva záviny. Naplněné záviny vložíme do pekáče vymazaného olejem, na povrchu je potřeme vajíčkem a posypeme strouhanými mandlemi. V předehřáté troubě při teplotě 180 °C upečeme dozlatova. K vanilkové polevě si nejprve ohřejeme v rychle se zahřívající nádobě trošku vody. Potom přilijeme 1 dl mléka, přidáme vanilkový cukr, cukr krystal a půl vanilky v tyčince. Uvedeme do varu a pak zahustíme škrobem, který musíme předtím do hladka rozmíchat ve studené vodě. Důkladně povaříme a nakonec ještě trochu zahustíme smetanou. Nakrájený závin poléváme touto vanilkovou omáčkou až těsně před podáváním.

Žádné komentáře:

Okomentovat