9. ledna 2012

Bábovka s perníkovou náplní

těsto : 350 g hrubé mouky,125 ml mléka,25 g droždí,40 g cukru,50 g másla, vejce, špetka soli, lžička citronové kůry, lžíce rumu
náplň : 250 g rumových perníčků, lžička skořice, lžíce kakaa,2 lžíce rumu, lžíce pomerančové kůry,100 g másla
poleva : 100 g meruňkové marmelády,100 g moučkového cukru, lžíce citronové šťávy,2 lžíce sekaných mandlí

Do mísy prosejeme mouku. V hrnku zahřejeme mléko, přidáme 1 lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezitím si rozehřejeme máslo. Když je kvásek hotový, přilijeme ho k mouce, přidáme vlahé máslo a ostatní suroviny- vejce, cukr, sůl a kůru a vypracujeme jemné těsto. Přikryté těsto necháme kynout asi 60 minut. Z vykynutého těsta vyválíme placku asi 30x40 cm. Pokapeme ji rozpuštěným máslem, potřeme náplní a opět pokapeme máslem. Plát zavineme jako roládu a uložíme ji do vymazané a vysypané bábovkové formy. Okraje spojíme. Těsto necháme ve formě ještě asi 15 minut kynout. Bábovku pečeme asi 60 minut při 180 st., hotovou vyklopíme a necháme zchladnout. Marmeládu rozehřejeme a smícháme se 2 lžícemi vody. Bábovku jí potřeme a necháme vychladnout. Zatím připravíme polevu z cukru, citronové šťávy a trošky vody. Bábovku potřeme polevou a posypeme mandlemi
Příprava náplně : Perníčky najemno nastrouháme nebo umeleme a smícháme je se skořicí, kakaem, rumem a pomerančovou kůrou.


Žádné komentáře:

Okomentovat