16. července 2012

Křehký máslový koláč


300 g změklého másla + ještě trochu na vymazání formy,100 g moučkového cukru + 1 lžíci na poprášení, 350 g hladké mouky, 50 g rýžové moučky (lze nahradit škrobovou moučkou nebo hladkou moukou),špetku
Předehřejte troubu na 150°C, horkovzdušnou na 130°C. Kulatou formu o průměru 24 cm vymažte máslem. Máslo s cukrem utřete tak, aby vznikla hladká a nadýchaná směs. Prosejte do ní hladkou mouku se solí i rýžovou moučku a prsty vypracujte hladké těsto.Těsto rovnoměrně rozprostřete do formy a uhlaďte lžící. Ostrým nožem naznačte mřížky; pak těsto propíchejte vidličkou a poprašte zbytkem cukru.Pečte 40–45 minut, dokud koláč není lehce nazlátlý. Vyklopte ho z formy, počkejte, až úplně vychladne, a potom ho nakrájejte na kostky.

Žádné komentáře:

Okomentovat