21. července 2012

Kynuté polštářky s jablky

35-40 kousků : 500 g jablek, 175 g cukru, 250 g hladké mouky, lžička sušeného droždí, 300 ml smetany ke šlehání, vejce,  žloutek, sůl, tuk na smažení, mouka na vál

Jablka rozčtvrtíme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na kousky. Ty dáme do hrnce spolu s 50 g cukru a 50 ml vody a přivedeme k varu. Za občasného míchání dusíme při střední teplotě asi 45 minut. Kompot pak necháme vychladnout. Mouku smícháme s droždím a 75 g cukru. Přidáme vejce, žloutek, 100 ml vlažné smetany a špetku soli.Vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme a necháme 30 minut kynout. Znovu prohněteme, vyválíme a radýlkem vykrájíme čtverečky.Ve vysokém hrnci nebo fritéze rozehřejeme tuk na 180 °C. Nakrájené čtverečky v něm smažíme dozlatova, vyjmeme a necháme okapat. Ještě teplé je posypeme zbylým cukrem. Zbylou smetanu ušleháme a promícháme s jablky. Podáváme ke smaženým polštářkům.

Žádné komentáře:

Okomentovat