6. července 2012

Štědrovečerní zelno-bažantí polévka

bažant, kousek másla, cibule, několik plátků slaniny, 2 až 3 mrkve, petržel, celer, 300 g kapusty (nejlépe čerstvé), 3 kuličky nového koření, lžíce soli, vegeta, nudle
Do hrnce dáme rozehřát máslo, na něm opékáme plátky špeku. Do tuku nasypeme cibuli. Poté vložíme kousky (porce) bažanta,které orestujeme. Dále přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, lžičku soli, trochu nového koření, vegety -to vše podlijeme vodou a dusíme asi 10 minut. Poté vše zalijeme vodou až nad maso, přidáme kapustu a vaříme až do změknutí. Po uvaření polévku scedíme.Čistý vývar použijeme večer - jako polévku- pouze do něj přidáme uvařené nudle (popřípadě dosolíme nebo přidáme vegetu).Zeleninu a zbytek vývaru dáme do dalšího hrnce - tuto hustou polévku podáváme druhý den - můžeme do ní přidat například kolečka klobásy. A co s bažantím masem? Maso necháme vystydnout a poté je obereme a nakrájíme na plátky. Ty upravíme na dezertních talířcích třeba do tvaru hroznu. Zalijeme dresingem z majonézy, tatarské omáčky (nebo trochy jogurtu). Můžeme vše přizdobit listem zeleného salátu, zrnky hroznů, plátky pomeranče, popřípadě červenou kapií, petrželkou - podle fantazie. Získáme velmi lahodný a pro oko lákavý štědrovečerní předkrm. Dávám ho uležet asi na půl dne do chladna

Žádné komentáře:

Okomentovat