14. listopadu 2012

Máslový vánoční věneček

3 vejce., 200 g másla nebo margarínu., 250 g cukru., 150 g mouky., balíček prášku do pečiva., špetku soli., 150 g strouhanky., 200 ml mléka., 2 PL rumu., tuk na vymazání formy
krém: 2 granátová jablka., 400 ml smetany na šlehání., 2 PL cukru., 2 PL jablečného sirupu


Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky utřeme s cukrem a tukem. Mouku, prášek do pečiva, sůl a strouhanku smícháme. Přidáme mléko a rum. Bílky dobře vyšleháme a pomalu, po lžících vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do 5 menších vymazaných forem na pečení a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně ½ hodinu. Potom vyjmeme a dáme vychladnout. Granátová jablka rozpůlíme, vyjmeme jádra a pokrájíme na kousky, sladkou smetanu s cukrem a sirupem vyšleháme. Upečené věnečky vyklopíme, rozřízneme napůl, naplníme šlehačkovou krémem, kousky granátových jablek. Nádivku přikryjeme vrchní částí věnečku, spojíme, potřeme zbytkem krému a ozdobíme kousky granátových jablek.


Žádné komentáře:

Okomentovat