4. prosince 2012

Mikulášský chlebíček

250 g hladké mouky., 250 g celozrnné (žitné) mouky., balíček kypřícího prášku do perníku., 150 g krystalového cukru., 50 g změklého másla., 120 g medu., 3 PL vody., 3 vejce., 3 PL rumu
nádivka : 3 oloupané nahrubo nastrouhaná jablka., 200 g na malé kousky nakrájených datlí., 100 g nasekaných vlašských ořechů., 100 g mletých lískových oříšků., 100 g sekaného kandovaného ovoce., 50 g krystalového cukru., 2 balíčky skořicového cukru ., 2 balíčky vanilkového cukru., 3 PL rumu
na potření: rozšlehané vejce
na zdobení: oloupané mandle.,kandované ovoce

Přísady na náplň dobře promícháme a směs necháme zakrytou přes noc odstát v lednici. Na vál prosejeme obě mouky, přidáme kypřící prášek do perníku, cukr a změklé máslo. V misce smícháme med, vodu, vejce a rum. Vše přiléváme do směsi na desce a nejprve pomocí kulatého nože a pak ručně vypracujte těsto, které necháme odstát v chladu asi hodinu. Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů. Díly rozválíme na pomoučeném vále na cca 4 mm silné obdélníky, na které naneseme náplň tak, aby po stranách zůstaly asi 1,5 cm široké okraje. Tyto okraje lehce potřeme vejcem a svineme jejich delší stranou do tvaru chlebíčků. Odstávající konce těsta přitiskneme ke spodní části. Vytvořené chlebíčky položíme spojem dolů na plech s pečícím papírem. Potřeme je vejcem a ozdobíme mandlemi a kandovaným ovocem. Dáme péct do spodní části předehřáté trouby. Doba pečení 30 - 35 minut. Po upečení necháme chlebíček vychladnout. Pak krájíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat