24. srpna 2016

Čokoládový dort s ananasem

12 kousků – 4 vejce., 175 g cukru., balíček vanilkového cukru., strouhaná kůra z citronu., 75 g polohrubé mouky., 75 g škrobové moučky., lžička kypřicího prášku.,
Krém – kompot ananasových plátků., 4 lžíce ananasové zavařeniny., 600 ml smetany ke šlehání., 3 balíčky ztužovače šlehačky., 1 lžíce kakaového prášku., 2 lžíce cukru.,
Ozdobení – 100 ml smetany ke šlehání., 1 lžíce cukru., 1-2 lžíce strouhaného kokosu., 50 g mléčné čokoládové polevy.,
Troubu předehřejeme na 180° C. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru (z chemicky neošetřeného citronu) utřeme do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme ho do žloutkové pěny. Navrch prosejeme mouku se škrobovou moučkou a kypřícím práškem. Hmotu rozmícháme metlou. Rozevírací formu o průměru 24 cm vyložíme papírem na pečení. Naplníme ji piškotovou hmotou. Pečeme přibližně 30 minut. Vyjmeme a korpus překlopíme na kuchyňskou mřížku. Rozkrojíme ho na tři pláty. Na krém dáme okapat ananas. Dvě kolečka odložíme stranou, zbývající nakrájíme na kousky a promícháme s ananasovou zavařeninou. Ušleháme smetanu. Přitom zašleháme ztužovač šlehačky, kakaový prášek a cukr. Smícháme s ananasovými kousky. Spodní plát dáme na dortový podnos a ohradíme ho rozvírací formou. Na plát naneseme polovinu ananasového krému a přiložíme druhý plát. Potřeme ho polovinou zbývajícího krému. Přiložíme vrchní plát a celý dort potřeme zbývajícím krémem. Ze smetany a cukru ušleháme co nejpevnější šlehačku a naplníme ji do cukrářského sáčku s hvězdicovou trubičkou. Na dort nastříkáme růžice. Ananasová kolečka nakrájíme na výseče a přiložíme na růžice. Okraj dortu ozdobíme strouhaným kokosem. Škrabkou nakrájíme z čokolády hoblinky a střed dortu ozdobíme.
Příprava asi 40 minut., pečení asi 30 minut., kousek asi 400 kcal., 4 g bílkovin., 22 g tuků., 44 g sacharidů.

Žádné komentáře:

Okomentovat