20. srpna 2016

Pohádková chaloupka-postup připravy

300 g moučkového cukru., 300 g sušeného mléka., 180 g tekutého medu., 3 lžíce kakaa na obarvení., tuhý papír na šablonu., nůžky., štěteček.,
Na chaloupku použijeme nepravý marcipán, který připravíme tak, že cukr, sušené mléko a med zpracujeme na tužší hmotu a podle potřeby zředíme trochou vody. Do tohoto druhu marcipánu, který je levnější, můžeme přidat i ½ lžičky mandlového aroma. Na čistý tuhý papír nakreslíme obdélníky na stěny, podlahu, střechu a okenice chaloupky. Na šabloně určené pro stěny naznačíme otvory na okna. Do 2/3 hmoty rovnoměrně zahněteme kakao. Na vál položíme mikrotenovou fólii a na ní postupně vyválíme z hmoty obou barev pláty o síle asi 4 mm. Na pláty položíme šablony a potřebný počet obdélníků vykrojíme. Část světlé hmoty si necháme na olemování a na sníh kolem chaloupky a kousek kakaové hmoty odložíme na budoucí komín. Do okenic vykrájíme ještě otvory ve tvaru srdíčka. Chceme-li chaloupku z trámků vykrojíme pouze střechu a podlahu. Ze zbylé hmoty vyválíme válečky o délce a šířce stěny. Vše necháme při pokojové teplotě asi 48 hodin ztuhnout. Pak hrany dílů, kterého patří k sobě, navlhčíme pomocí štětečku vodou, přiložíme na sebe a chvíli podržíme, aby se přilepily. Stejně postupujeme i při slepování trámků. Dbáme na to aby hrany stěn do sebe zapadaly a přilepily se po celé délce. Necháme je zaschnout a pak přilepíme. Stejným způsobem střechu a komín. Nakonec kolem domečku naaranžujeme z marcipánové hmoty „zasněženou krajinu“, doplníme větvičkami z jehličnanu a ozdobíme podle vlastní fantazie.
Doba přípravy přibližně 3,5 hodiny. 100 g asi 2040 kJ / 490 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat