22. srpna 2016

Vývar se sýrovými knedlíčky

Pro 4 osoby si připravíme ½ kg hovězích žeber., 2 morkové kosti., sůl., svazek polévkové zeleniny., mrkev., malou cuketu., svazek petrželky., lžičku másla., 1/8 l mléka., 60 g hladké mouky., vejce., lžíci strouhaného sýra.,
Maso a kosti omyjeme a povaříme v l osolené vody. Polévkovou zeleninu očistíme, omyjeme, nahrubo nakrájíme a vše přidáme k masu. Při mírné teplotě vaříme asi ½ hodiny. Mezitím oškrábeme mrkev, omyjeme ji a nakrájíme na nudličky. Cuketu očistíme a opatrně podélně rozkrojíme na dva tenké plátky. Z nich potom podle šablony vyřízneme čtyři menší vánoční hvězdičky. Petrželku opereme, osušíme a najemno posekáme mléko nalijeme do kastrůlku, osolíme a přivedeme k varu. Přidáme tuk, a když se rozpustí, přisypáváme mouku a pečlivě mícháme, dokud se těsto nezačne odlepovat ode dna. Potom sejmeme z plotýnky a vmícháme vejce, strouhaný sýr a nakonec petrželku. Dáme vařit osolenou vodu. Pomocí dvou čajových lžiček vykrajujeme z těsta noky a dáváme do vroucí vody. Zmírníme teplotu a vaříme asi 10 minut. Hovězí vývar slijeme, protřeme sítem a necháme přejít varem. Přidáme nudličky mrkve, cuketové hvězdy a ještě asi 2 minuty povaříme. Podle chuti osolíme. Do 4 bujónových šálků rozdělíme sýrové nočky, hvězdy z cukety a zleijeme polévkou.
Doba přípravy přibližně 1 ¾ hodiny., porce asi 370 kJ / 90 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat